Co je syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka představuje onemocnění očního povrchu, konkrétně slzného filmu, které může být způsobeno mnoha faktory. Jedná se o onemocnění, které se vlivem okolního prostředí, každodenním používáním telefonů, počítačů a dalších digitálních zařízení, objevuje v populaci stále častěji.

Jak se toto onemocnění projevuje?

Jelikož se jedná o tzv. multifaktoriální onemocnění, nelze ho charakterizovat pouze jedním příznakem, procesem nebo spouštěčem.

Mezi nejčastější projevy syndromu suchého oka patří pálení očí, řezání, pocit cizího tělíska v oku, rozmazané vidění, začervenání očí, nadměrné slzení, oční únava, ale také nepohodlné nošení kontaktních čoček. Velice zavádějící často bývá nadměrné slzení. Oční povrch, který není dostatečně zvlhčován, je více podrážděný a produkuje tak více slz ve snaze o opětovné zvlhčení. 

Co je to slzný film?

Slzný film představuje tenkou vrstvu ležící na očním povrchu, která se skládá ze dvou vrstev. Nejsvrchnější část je vrstva lipidová, která zabraňuje odpařování této tenké vrstvy slzného filmu z očního povrchu. Vrstva naléhající na oční povrch se nazývá vodně – mucinová a obsahuje řadu důležitých složek, které chrání oční povrch před vznikem infekce. 

Slzný film zvlhčuje oční povrch a chrání ho před částečkami z ovzduší, podílí se na kvalitě vidění, jelikož představuje první oční médium při vstupu paprsku světla do oka. 

Kvalita a množství slzného filmu jsou zodpovědné za výskyt syndromu suchého oka u pacientů. 

Formy syndromu suchého oka

Rozlišujeme tři formy syndromu suchého oka v závislosti na tom, která složka slzného filmu je poškozena. 

První formou je vodně deficitní suché oko, které je způsobeno nedostatečným vylučováním slzné žlázy, tedy nedostatečným množstvím slz na očním povrchu. 

Rozlišujeme několik příčin výskytu této formy syndromu suchého oka. Velice častou bývá užívání léků, které snižují sekreci slzné žlázy, řadíme zde například diuretika, antihistaminika, antidepresiva, betablokátory, analgetika, hormonální antikoncepci aj. Příčinou této formy syndromu suchého oka může být také chronické autoimunitní onemocnění Sjögrenův syndrom. 

Druhou formou je suché oko způsobené nadměrným odpařováním. V tomto případě je porušena stabilita slzného filmu. Nejčastěji se jedná o problém, kdy Meibomské žlázy, které se nacházejí ve víčkové spojivce a vylučují lipidovou složku slzného filmu, neplní dostatečně svou funkci. Na porušení stability slzného filmu však může mít také vliv neúplné mrknutí. Do této skupiny spadá také snížená frekvence mrkání, ke které nejčastěji dochází při práci s počítačem nebo jiným digitálním zařízením. Pacient mrká méně často, než je pro optimální zvlhčení očního povrchu běžné, a tudíž je oční povrch více vystaven nadměrnému odpařování slzného filmu.

Třetí možností je forma kombinovaná, kdy se u pacientů, jak už název napovídá, objevují problémy se stabilitou slzného filmu, a i nedostatečným množstvím slzné tekutiny. 

Léčba syndromu suchého oka

Možností pro potlačení projevů souvisejících se syndromem suchého oka je hned několik. V první řadě je potřeba zaměřit se na příčinu vzniku tohoto onemocnění či problému, a pomocí výše uvedených projevů ho správně diagnostikovat. V případě, že je toto onemocnění způsobené užíváním léků, které mají vliv na slzný film, není možné zabránit projevům syndromu suchého oka tím, že odstraníme příčinu. V této chvíli je správným řešením sáhnout po zvlhčujících očních kapkách, které vám pomohou od nepříjemných projevů. Zvlhčující oční kapky mohou pomoci také pacientům, které trápí suché oči z důvodu nedostatečné frekvence mrkání při soustředěné práci, třeba při dlouhodobé práci s počítačem, a především v klimatizovaných prostorech.

Nevyhovující kontaktní čočky?

Častou příčinou suchého oka bývá také nošení kontaktních čoček. Zde je možné se zaměřit na výběr jiné kontaktní čočky, která bude váš oční povrch zvlhčovat lépe. Toto řešení však není vždy možné, proto je vhodné doporučit zvlhčující oční kapky, pouze však ty, které mohou být používány s kontaktními čočkami.      


Přijďte si změřit oči

do jedné z 300 lékáren, kde Vám náš personál ochotně poradí.